Ricottabollar i tomatsås

NYHET
koket.se
Ricottabollar i tomatsås
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Ricottabollar i tomatsås

14 ingredienser

40 min

Krämiga små bollar av färskosten ricotta som tillagas i en enkel och matig tomatsås med kikärter är en otroligt god och lättlagad vegomiddag. Ricottabollarna får här smak av citronskal och parmesan men kan lätt varieras med örter och någon annan hårdost.

logo
Siri Barje 2016

Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser

portioner

Ricottabollar

  • 400 g ricotta
  • 1 ägg
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 citron (ekologisk)
  • 50 g parmesanost
  • salt

Tomatsås

  • 2 burkar hela konserverade tomater
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 kruka basilika
  • ca 70 g färsk spenat
  • 1 förp färdigkokta kikärtor (à ca 400 g)
  • olivolja
  • salt

Till servering

  • surdegsbröd

Gör så här

  1. Rör ihop ricotta, ägg, mjöl, parmesan och salt i en skål. Riv ned skalet från citron.
  2. Skala och skiva vitlök tunt. Stek den lätt i olivolja, spara några basilikablad till dekoration, tillsätt resten till vitlöken.
  3. Tillsätt tomaterna och låt koka utan lock i ca 5 minuter.
  4. Häll av och skölj kikärtorna. Tillsätt dem samt spenat i såsen.
  5. Forma små bollar av ricottan och lägg försiktigt ned dem i tomatsåsen. Låt sjuda i ca 15 minuter.
  6. Servera med lantbröd, riven parmesan och basilika.