Två italienska klassiker i en och samma rätt - risotto och carbonara! Kanske inget som italienaren skulle godkänna, men på tok för god för att inte lagas.
Hetta upp en torr panna och stek pancettan/baconet knaprigt. Lägg åt sidan på hushållspapper.
Fräs lök och vitlök i samma panna med lite av pancettafettet tills löken är mjuk.
Tillsätt riset och låt det rostas i någon minut tills det blir lätt genomskinligt.
Häll i vinet och låt det koka in.
Tillsätt varm buljong, en slev i taget, och rör om tills vätskan absorberats. Fortsätt tills riset är krämigt men har en lätt kärna, ca 18-20 minuter. Det är okej att mata i mer än en slev åt gången.
Under tiden vispar du ihop äggulor, grädde och parmesan i en skål.
När risotton är klar, rör ner smöret och carbonarablandningen Rör snabbt men försiktigt så att äggen inte stelnar för mycket.