Risotto alla carbonara

NYHET
koket.se
Risotto alla carbonara
Foto: TV4
Filip Poon - porträtt KM 2023
Filip Poon - porträtt KM 2023

Risotto alla carbonara

14 ingredienser

35 min

Två italienska klassiker i en och samma rätt - risotto och carbonara! Kanske inget som italienaren skulle godkänna, men på tok för god för att inte lagas.

logo
Filip Poon - porträtt KM 2023

Se Filip Poon laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 3 dl arborioris
  • 1 gul lök, finhackad (liten)
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 dl vitt vin (valfritt)
  • 1 l kycklingbuljong, varm
  • 2 msk smör

Carbonarablandning

  • 200 g pancetta, tärnad (eller bacon)
  • 2 äggulor
  • 1,5 dl grädde
  • 2 dl parmesanost, riven
  • svartpeppar, generöst med nymalen

Till servering

  • 4 äggulor
  • parmesanost
  • färsk persilja

Gör så här

  1. Hetta upp en torr panna och stek pancettan/baconet knaprigt. Lägg åt sidan på hushållspapper.
  2. Fräs lök och vitlök i samma panna med lite av pancettafettet tills löken är mjuk.
  3. Tillsätt riset och låt det rostas i någon minut tills det blir lätt genomskinligt.
  4. Häll i vinet och låt det koka in.
  5. Tillsätt varm buljong, en slev i taget, och rör om tills vätskan absorberats. Fortsätt tills riset är krämigt men har en lätt kärna, ca 18-20 minuter. Det är okej att mata i mer än en slev åt gången.
  6. Under tiden vispar du ihop äggulor, grädde och parmesan i en skål.
  7. När risotton är klar, rör ner smöret och carbonarablandningen Rör snabbt men försiktigt så att äggen inte stelnar för mycket.
  8. Toppa med extra parmesan och nymalen svartpeppar.
  9. Servera direkt med färsk persilja och en äggula.