Laga en vårinspirerad risotto med gröna ärtor, sparris och mascarponeost. Här serverad tillsammans med Fridas halstrade havskräfta med örter, recept hittar du här och även friterad kycklinglårfilé, recept hittar du här!
2 dl gröna ärtor, tinade (spara lite till garnering)
1 knippe grön sparris
1 ägg
1 dl mascarpone
1 bananschalottenlök (stor)
2 klyftor vitlök
8-10 dl svampfond (gärna på torkad shiitake)
4 dl risottoris
2 dl torrt vitt vin
1 dl kokosmjölk
50 g osaltat smör
1 dl parmesanost, riven
salt
peppar
2-4 droppar citronsaft
4 msk olivolja
Gör så här
Mixa ärtorna med en stavmixer till en slät puré, ställ i kylen.
Skär bort den nedre delen på sparrisen.
Koka upp saltat vatten och blanchera sparrisen i någon minut beroende på hur stora de är.
Lägg sparrisen i isvatten och skär sedan varje sparris i 4-5 bitar.
Vispa ihop ägg och mascarponeost och ställ åt sidan.
Finhacka lök och vitlök.
Värm upp svampfonden i en kastrull.
Värm upp en till kastrull och svetta lök och vitlök. Lägg sedan i riset och stek det glansigt på medelvärme.
Häll över vinet och låt det koka in i riset.
Tillsätt 1 dl varm buljong åt gången under omrörning, det är rörandet som gör ristotton krämig. Tillsätt mer buljong när det förra absorberats av riset och rör hela tiden.
Det tar ca 20 minuter tills all buljong är inkokt i riset. Addera buljong tills riset har en kärna i mitten och sänk då värmen till 1-2:an på spisen.
Tillsätt kokosmjölk, smör, parmesanost och blandingen av mascarpone och ägg. Rör om på låg värme tills allt blir krämigt.
Tillsätt ärtpurén och smaka av med salt, svartpeppar och färsk citron. Risotton skall vara ganska lös.
Toppa med gröna ärtor, sparris, svartpeppar, flingsalt, citronzest och olivolja.