Risotto med miso och brynt smör

Knorr Risotto med miso och brynt smör
Foto: Köket

Risotto med miso och brynt smör

13 ingredienser

40 min

En riktig umamibomb! Krämig risotto med miso, vitlök, citron, persilja och brynt smör.

Ingredienser

portioner
  • 100 g smör
  • 0,5 dl misopasta
  • 1 l vatten
  • 1 svampbuljongtärningar
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl torrt vitt vin (eller matlagningsvin)
  • 3 msk olivolja
  • 300 g arborioris
  • 1 citron, saften & zesten
  • 100 g parmesanost
  • salt, efter smak
  • 1 kruka färsk persilja

Gör så här

  1. Bryn smöret på medelhög värme i en kastrull. Vispa kontinuerligt så det inte bränns. När det börjar dofta gott och nötigt är smöret klart. Häll av och spara tills sedan. Tillsätt sedan vatten, buljongtärning och misopasta i kastrullen. Koka upp och vispa ihop till en jämn buljong.
  2. Hacka lök och skiva vitlök. Stek i olivolja på medellåg värme i en gryta tills löken är glansig. Tillsätt riset och fortsätt röra i 5 minuter.
  3. Tillsätt vinet och fortsätt röra, sjud tills vinet kokat in i riset.
  4. Tillsätt buljongen i omgångar, rör med jämna mellanrum så att riset inte fastnar eller bränner fast i botten. Fortsätt tills riset är al dente och risotton är krämig.
  5. Pressa i citronsaft. Riv ner parmesan och tillsätt hälften av det brynta smöret. Rör runt och låt risotton vila ca 5 minuter under lock.
  6. Finhacka persilja. Vänd ner hälften av persiljan. Späd eventuellt med buljong till önskad konsistens.
  7. Toppa med brynt smör, hackad persilja och lite citronzest vid servering.