Bjudvänlig och festlig risotto med räkor, dill och fänkål där skalen från räkorna sparas och blir grunden för den goda buljong som får koka in i riset.
Skala och skär lök, vitlök och morot i grova bitar. Kärna ur och finhacka chilin.
Fräs räkskal, lök, morot, vitlök och chili i rapsolja i en kastrull. Skalen kommer vätska av sig, låt kastrullen stå kvar till all vätska är bortkokad och de börjar fräsa igen.
Tillsätt tomatpuré, låt fräsa ytterligare några sekunder. Häll på vatten, låt koka i ca 10 minuter. Sila ner räkbuljongen i en ny kastrull, håll buljongen varm.
Skala och finhacka gul lök. Ansa och finhacka fänkålen. Fräs lök och fänkål mjuk i rapsolja i en stor kastrull. Tillsätt riset och låt fräsa någon minut. Tillsätt vitt vin och låt det koka in i riset. Mata sedan, under ständigt rörande med trägaffel, ner varm räkbuljong i risotton. Ta lite i taget tills riset är al dente och krämigt. Smaka av med salt och peppar.
Avsluta risotton med parmesan, smör och hackad dill.
Lägg upp på tallrikar och toppa med plockad dill och räkor.