Risotto med trattkantareller, svart trumpetsvamp och ostronskivling

Risotto med trattkantareller, svart trumpetsvamp och ostronskivling
Foto: TV4

Risotto med trattkantareller, svart trumpetsvamp och ostronskivling

Av: Gustaf - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

1 h 30 m

Krämig svamprisotto med ärtor, prosecco och parmesan. Gör en egen buljong med rimskivling så blir risotton extra god!

Tips! Det går att byta ut ostronskivlingen mot en annan större svamp såsom kungsmussling eller champinjon.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Buljong med rimskivling

  • olivolja, till stekning
  • 2 morötter, skalade och grovhackade
  • 2 gula lökar, skalade och grovhackade
  • ca 50 g stjälkselleri, grovhackad
  • 1 msk timjan
  • 2,5 l vatten
  • ca 200 g rimskivling
  • salt

Risotto

  • 2 l svampbuljong
  • 2 dl frysta ärtor
  • olivolja, till stekning
  • 2 gula lökar, hackade
  • 4 klyftor vitlök, finhackade
  • 6 dl arborioris
  • 4 dl trattkantareller och svart trumpetsvamp
  • salt
  • peppar
  • 1 dl proseccovin
  • parmesanost, riven (efter smak)

Servering

  • smör, till stekning
  • 300 g ostronskivling
  • 4 kvistar färsk timjan

Gör så här

Buljong

  1. Hetta upp olivolja i en stor kastrull. Tillsätt morötter, lök och selleri och stek lätt i oljan. Krydda med timjan. Slå på vatten, tillsätt rimskivling och salt och låt det koka ner i ca 1 timme. Sila av buljongen.

Risotto

  1. Värm buljongen i en kastrull, tillsätt ärtorna och låt den värmas.
  2. Hetta upp olivolja i en stor stekpanna. Stek lök och vitlök en minut tills den mjuknat. Tillsätt då riset och låt det rostas lätt i oljan tills det blir mer genomskinligt, i ett par minuter på medelvärme. Ha i svampen. Salta och peppra efter smak.
  3. Slå över vinet i stekpannan och låt alkoholen koka bort. Tillsätt sedan buljongen i omgångar, 2-3 dl åt gången, under långsam omrörning allteftersom det kokar in. Detta tar ca 25 minuter. Avsluta med att riva i parmesan.

Servering

  1. Stek vid sidan av detta ostronskivlingen i smör ca 5 minuter. Servera tillsammans med risotton och en kvist timjan.