Rödbetsbourguignon med puré på mandelpotatis

koket.se
Rödbetsbourguignon med puré på mandelpotatis
Foto: TV4
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Rödbetsbourguignon med puré på mandelpotatis

20 ingredienser

45 min

Vegetarisk variant på klassikern bouf bouguignon där rödbetorna står i fokus. En riktig festmåltid som överraskar. 

Tips! Laga rätten i en stor ugnssäker gryta. Använd en digital kökstermometer för att mäta grönsakernas innertemperatur.

logo
Minska matsvinnet Paul Header

Se Paul Svensson laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 1 kg rödbeta
  • 3,75 dl rött vin
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 enbär, krossade
  • 3 lagerblad
  • 1 kruka timjan
  • 1 l vegetarisk buljong (t ex umami eller svamp)
  • 200 g champinjoner (små)
  • 5 salladslökar, grovt skuren
  • 5 saltgurkor
  • majsstärkelse, till redning
  • smör, till stekning
  • olja, till stekning
  • persilja, till servering

Potatispuré

  • 500 g mandelpotatis, skalad
  • 100 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 msk rökt rapsolja (alt 140 g knaperstekt bacon)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skrubba rödbetorna och skär dem i grova bitar. Bryn rödbetorna i en stekpanna i smör runt om så satt de får yta och karamelliseras lätt.
  3. Tillsätt lök, vitlök, lagerblad och några timjankvistar. Slå på rödvin och låt koka in.
  4. Tillsätt buljongen. Salta och peppra. Häll över allt i en ugnssäker gryta. Lägg på lock och baka i ugnen ca 20 minuter tills rödbetorna har en innertemperatur på 93 grader.

Potatispuré

  1. Skala och sjud potatis försiktigt i lättsaltat vatten tills innertemperaturen är 97 grader. Pressa potatis och tillsätt smör och salt. Koka upp gräddmjölk och blanda med potatisen till en puré. Smaka av med salt och rökt rapsolja alternativt knaperstekt bacon.
  2. Sila och smaka av såsen från rödbetorna. Red med majsstärkelse till önskad konsistens.
  3. Stek champinjoner runt om i smör och olja tillsammans med salladslök och några kvistar timjan. Salta och peppra.
  4. Slå ihop betorna med såsen igen och tillsätt det stekta och persilja.
  5. Servera grytan med potatispuré och saltgurka.