Röding med vit sparris och hollandaisesås

koket.se
Röding med vit sparris och hollandaisesås
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Röding med vit sparris och hollandaisesås

12 ingredienser

30 m

Lyxig middag med ugnsbakad röding, kokt vit sparris och hemslagen hollandaise. Recept signerat stjärnkocken Tom Sjöstedt!

logo
Tom Sjöstedt SMK

Se Tom Sjöstedt laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 4 röding, filéer
  • 12 vita sparrisar
  • 0,5 citron, skalet
  • olivolja
  • salt

Hollandaise

  • 200 g smör
  • 3 äggulor
  • 1 citron, saften (ca 1 msk)
  • 1 msk vatten
  • salt

Garnering

  • forellrom
  • färska örter (som dill, smörgåskrasse och körvel)

Gör så här

  1. Gnid in fisken med salt och olivolja. Lägg över på en plåt med skinnsidan uppåt. Plasta och baka på 100 grader tills fisken är klar, ca 45-50 grader innertemperatur. Dra av skinnet innan servering.
  2. Skala sparrisen ordentligt. Koka upp vatten med salt. Pochera sparrisen tills den är mjuk men har kärna i mitten. Blanda upp med citronskal och olivolja innan servering.

Hollandaise

  1. Smält smöret. Vispa ihop äggulor, citron och vatten. Värm i vattenbad eller direkt på spisen på medelvärme tills den tjocknar. Vispa försiktigt i det smälta smöret (förutom bottensatsen). Smaka av med salt och ev. mer citron om det behövs.