Rökta räkor

rökta räkor
Foto: Ulf Huett
Per ehrlund profilbild
Per ehrlund profilbild

Rökta räkor

Av: Per Ehrlund

Från: Grilla på riktigt

6 ingredienser

1 h

"Det här är verkligen en impa-rätt. Lätt att göra och gudomligt gott. Perfekt att äta direkt vid grillen, som förrätt eller till minglet. Servera en god aioli till, se recept nedan." /Per

Ingredienser

portioner
  • 1 kg räkor med skal (frysta)
  • 1 citron, delad
  • 2-3 nävar torr rökflis

Aioli

  • 3 klyftor vitlök, pressade
  • 3 äggulor (rumsvarma)
  • 1-1,5 dl rapsolja, rumsvarm
  • salt

Gör så här

Aioli

  1. Vispa ihop vitlök och äggulor. Tillsätt lite rapsolja i taget under fortsatt vispning. Vispa tills du fått en fin konsistens på din aioli. Smaka av med salt.
  2. TIPS: En skvätt pressad saft från en grillad citron gör susen för såsen.

Räkor

  1. Tänd upp briketter i ett tändrör, 1⁄2 rör räcker. När briketterna är klara, häll dem på ena sidan av grillen och lägg på locket.
  2. Stäm av temperaturen, den ska vara 120-140 grader.
  3. Lägg de frysta räkorna på en perforerad plåt och placera dem på indirekt värme i grillen. Släng på ett par nävar torr flis direkt på glöden. Lägg citronen med snitt- ytan ner direkt över glöden. Stäng locket.
  4. Efter 10 minuter, rör runt i räkorna. Släng på mer flis om det behövs och på med locket.
  5. Efter ytterligare 10 minuter, pressa citronsaft över räkorna och rör om. Locket på.
  6. Efter 10 minuter till ... klart! Häll upp räkorna i en skål och ställ bredvid grillen. Skala, doppa i aioli, njut!