Rostad morotssoppa med och krispig grillost

Från sverige Rostad morotssoppa med och krispig grillost
Foto: Köket.se

Rostad morotssoppa med och krispig grillost

14 ingredienser

50 min

Att rosta grönsakerna till en soppa är både smidigt och ger en extra god smak! Här en en krämg och rostad morotssoppa gjord på råvaror från Sverige.

Titta efter märket!
Från Sverige test

Titta efter märket!

Från Sverige-märket gör det enkelt att välja svenskt!

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • ca 700 g morot (Från Sverige)
  • 0,5 fänkål (Från Sverige)
  • 1 gul lök (Från Sverige)
  • 3 klyftor vitlök (Från Sverige)
  • rapsolja, till stekning (Från Sverige)
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 l vatten
  • 2 msk koncentrerad grönsaksfond
  • 2 dl vispgrädde (Från Sverige)
  • salt
  • svartpeppar

Topping

  • 1 grillost (Från Sverige)
  • 0,5 fänkål, hylvad (Från Sverige)
  • 1 kruka färsk persilja (Från Sverige)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  2. Skala och skär morötterna i grova bitar. Skölj, ansa och skär även fänkålen i grova bitar.
  3. Skala och skär löken i klyftor. Skala vitlöken.
  4. Lägg ut morot, fänkål och gul lök på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och krydda med salt, peppar och chiliflakes. Rosta i ca 20 minuter, lägg sedan på vitlöksklyftorna på plåten och rosta ytterligare 15 minuter. Tills allt mjuknat och fått en rostad yta.
  5. Lägg de ugnsrostade grönsakerna i en kastrull, häll på vatten och fond och låt koka ihop ca 5 minuter.
  6. Mixa soppan helt slät med stavmixer, tillsätt grädde och låt koka upp på nytt. Smaka av med salt och svartpeppar.
TIPS!
Svensk mat – vad är det egentligen?
Från Sverige Svensk pasta carbonara

Svensk mat – vad är det egentligen?

Svaret är enkelt: Det handlar om råvarorna och var maten tillverkas!

Läs mer

3 skäl till att välja svensk ost
Svenskmärkning pizza

3 skäl till att välja svensk ost

Visste du att endast 4 av 10 ostar som vi äter i Sverige är producerade i Sverige?

Läs mer