800 g pumpa, utan skal (t.ex. uchiki kuri, butternut eller annan god matpumpa)
2 klyftor vitlök, med skal (stora)
2 rödlökar
2 kvistar rosmarin (timjan eller annan ört)
2 msk rapsolja (eller olivolja)
salt
peppar
ev chiliflakes
1 citron, rivet skal
Ostkräm
1 dl grädde
100 g ost (smakrik svensk, lagrad ost t.ex. västerbotten, wrångebäck eller liknande)
2 äggulor
ca 2 dl neutral rapsolja
1-2 msk citronsaft
salt
Servering
50 g hasselnötter, rostade
2 dl ärtskott (gröna skott)
Gör så här
Rostad pumpa
Värm ugnen till 175 grader.
Skär pumpan i grova skivor, ca 2 cm tjocka.
Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper.
Krossa vitlöksklyftorna med skalet på och klyfta rödlöken. Lägg på plåten tillsammans med rosmarinkvistarna.
Ringla olja över och krydda med salt och peppar samt eventuellt chiliflakes.
Rosta i mitten av ugnen tills pumpan och löken är mjuk och har börjat få fin färg. Ta ut och låt svalna något.
Ostkräm
Koka upp grädden, ta bort från värmen och rör ner riven ost tills den smälter. Låt svalna.
Rör sedan ner äggulorna i ostkrämen.
Tillsätt oljan droppvis under tiden som du mixar krämen med en stavmixer. Fortsätt mixa tills du har en slät och fluffig majonnäs-liknande kräm. Smaka av med citron och salt.
Servering
Bred ut ostkrämen på en tallrik och lägg ut pumpan ovanpå.
Toppa med krossade rostade hasselnötter, gröna skott och eventuellt lite riven ost. Krydda med lite salt och peppar. Servera!