Rostade betor med knaperstekt isterband och lingon

POPULÄRT
koket.se
Rostade betor med knaperstekt isterband och lingon
Foto: TV4
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Rostade betor med knaperstekt isterband och lingon

12 ingredienser

40 min

Husmanskost i en ny tappning där den lite mildare betan gulbeta utgör basen och toppas med krispigt stekt isterband och sötsyrliga lingon.

logo
Minska matsvinnet Paul Header

Se Paul Svensson laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 6 gulbetor, skrubbade
  • 6 fasta potatisar, skrubbade
  • 1 rödbeta, skrubbad
  • 1 lagerblad
  • 2 isterband
  • 1 kruka färsk bladpersilja
  • rapsolja
  • salt
  • peppar, nymalen

Till servering

  • 100 g lingon
  • 50 g strösocker
  • vispgrädde

Gör så här

  1. Börja med de rårörda lingon. Blanda lingon med socker i en skål. Ställ åt sidan.
  2. Skär gulbetor och potatis i klyftor (spara rödbetan). Koka dem precis mjuka i lättsaltat vatten tillsammans med lagerblad.
  3. Hyvla rödbetan i tunna skivor. Lägg i iskallt vatten, det gör den extra krispig.
  4. Häll av de kokta rotfrukterna. Stek dem i olja i en stekpanna tills de får lite yta. Salta.
  5. Snitta korven på längden. Gröp ut innehållet och dela i mindre bitar.
  6. Knaperstek det urgröpta isterbandet i olja i en annan stekpanna.
  7. Finhacka persiljan.
  8. Lägg betor och potatis i en form eller på ett fat. Toppa med knaperstekt isterband, rårörda lingon och persilja.
  9. Servera med iskall ovispad grädde.