En middag med massor av smak där allt utom den krämiga tzatzikin smaksatt med dill smidigt lagas på en plåt i ugnen. En perfekt vegorätt att laga mitt i veckan.
Se Siri Barje laga receptet
Ingredienser
1 kg potatis
2 rödlökar
1 aubergine
1 zucchini
3 msk olivolja
2 grillost (alt stekost eller halloumi)
1 msk torkad oregano
2 msk sesamfrön, rostade
1 citron
Tzatziki
5 dl grekisk yoghurt
1 gurka
2 klyftor vitlök
1 tsk honung
2 msk olivolja
1 kruka färsk dill
salt
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Klyfta potatisen. Skär zucchini i tjocka skivor. Dela aubergine på längden och skär ett rutmönster. Halvera löken.
Dela stekosten i två bitar.
Lägg ut klyftpotatis, zucchini, aubergine, rödlök och stekost.på en bakpappersklädd plåt.
Droppa över olja och rosta i ugnen (gärna med grill på slutet) i ca 30 minuter tills allt är gyllene, vänd på stekosten efter halva tiden så att den får färg på bägge sidor.
Riv gurkan på den grova sidan på rivjärnet. Krama ut så mycket vätska som möjligt. Blanda den rivna gurkan med salt. Lägg i ett durkslag och låt stå och rinna av i ca 10 minuter. Krama ut mer vätska allt eftersom.
Blanda yoghurt med riven vitlök, honung och olivolja.
Riv skalet på citronen och blanda med sesamfrön och oregano. Strö det över grönsakerna när de kommer ut ur ugnen.
Lägg gurkan i yoghurten, pressa i lite citronsaft och smaka av med salt.