Rostas i ugn med krossad potatis och rostad vitlöksmajo

Från Sverige Rostas i ugn med krossad potatis och rostad vitlöksmajo
Foto: Köket.se

Rostas i ugn med krossad potatis och rostad vitlöksmajo

19 ingredienser

60 min

Rostas är en lite ovanligare köttdetalj med god smak! Ge köttet lite tid i ugnen och det passar perfekt till krossad potatis, vitlöksmajo och tomatsallad. En enkel och god helgmiddag på svenska ingredienser!

Titta efter märket!
Från Sverige test

Titta efter märket!

Från Sverige-märket gör det enkelt att välja svenskt!

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 500 g rostas (Från Sverige)
  • 1 msk smör (Från Sverige)
  • 3-4 kvistar färsk timjan (Från Sverige)
  • 1 vitlök (Från Sverige)
  • 600 g potatis, kokt (Från Sverige)
  • 50 g smör (Från Sverige)
  • 3-4 kvistar färsk timjan (Från Sverige)
  • salt
  • peppar

Tomatsallad

  • 250 g tomat (Från Sverige)
  • 1 rödlök (Från Sverige)
  • olivolja
  • vit balsamvinäger
  • flingsalt

Majonnäs

  • 1 ägg (Från Sverige)
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • 2,5 dl rapsolja (Från Sverige)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Koka potatisen om du inte redan har kokt potatis sedan tidigare.
  2. Krydda köttet med salt och svartpeppar. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn köttet runtom. Lägg ner timjan och stek ytterligare nån minut. Ös köttet under tiden. Lägg över köttet i en ugnsform och häll över smöret.
  3. Dela en vitlök längst midjan och ringla lite olja över klyftorna. Lägg vitlöken på plåten tillsammans med köttet. Ställ in plåten i ugnen och tillaga tills köttet har en innertemperatur på ca 55 grader.
  4. Medan köttet är i ugnen krossa potatisen på en plåt med bakplåtspapper. Smält smöret och pensla potatisen. Krydda med salt, peppar och lite färsk timjan.
  5. Skiva tomater och lök och lägg upp på ett fat. Ringla över olja och vinäger och toppa med lite flingsalt.
  6. Gör även majonnäsen medan köttet är i ugnen.
  7. När köttet är klart och vilar höjer du temperaturen på ugnen till 225 grader grillfunktion. Ställ in plåten med potatisen och rosta i ca 15 minuter eller tills den fått fin färg. Om vitlöken ännu inte blivit gyllene om mjuk, låt den rostas en stund tillsammans med potatisen också.

Rostad vitlöksmajonnäs

  1. Ingredienserna ska helst vara i rumstemperatur. Knäck i hela ägget i en mixerkanna med höga smala kanter. Tillsätt senap, salt och vinäger. Häll sist ner oljan.
  2. Ställ ner stavmixern i botten på kannan och börja mixa. När du ser att majonnäsen börjar gå ihop i botten (det tar bara några sekunder) kan du röra stavmixern försiktigt uppåt. Fortsätt röra mixern uppåt tills allt är blandat och på bara några sekunder har du en krämig och god majonnäs färdig. Smaka av och krydda eventuellt med mer salt eller lite vinäger.
  3. Mosa de mjuka vitlöksklyftorna med en gaffel och blanda med majonnäsen.
  4. Servera köttet med krossad potatis
TIPS!
Fler tips och recept Från Sverige!
Från Sverige Pannacotta med äpple och rostat havresmul

Fler tips och recept Från Sverige!

Läs mer om Från Sverige-märkningen och inspireras av goda recept på svenska råvaror.

Läs mer