Hacka mörk choklad och lägg i en bunke och smält försiktigt chokladen i mikron.
Lägg gelatinblad i kallt vatten. Vispa grädden till dess att den formar en lätt topp när du lyfter vispen, ställ åt sidan.
Blanda äggula och ägg i en bunke och vispa upp på maximal hastighet till ett skum.
Koka upp vatten och socker i en kastrull i 2 minuter. Häll under konstant vispning ner sockerlagen i äggskummet i en tunn stråle. Fortsätt att vispa tills blandningen har fått rumstemperatur.
Plocka upp gelatinbladet ur vattnet och smält det försiktigt i mikron (eller i en liten kastrull) och tillsätt det i äggskummet och blanda.
Vänd därefter ner den ljumna chokladen. Avsluta med att vända i grädden.
Fyll i önskade glas och låt stå i minst 2 timmar i kylen.
Vaniljchantillyn
Vispa grädden med florsocker och vaniljsocker till krämig konsistens. Fyll ev i spritspåse.
Garnering
Toppa chokladmoussen med vaniljchantilly och hasselnötter.