Roy Fares mörka chokladmousse med vaniljgrädde

koket.se
Roy Fares mörka chokladmousse med vaniljgrädde
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Roy Fares mörka chokladmousse med vaniljgrädde

11 ingredienser

30 min + 2 timmar i kylen

Fluffig, len och smältande god. Precis så blir den här mörka chokladmoussen toppad med vaniljgrädde, eller vaniljchantilly som konditorerna säger.

logo
Roy Fares KH2024

Se Roy Fares laga receptet

Ingredienser

portioner

Chokladmousse

  • 200 g mörk choklad
  • 400 g vispgrädde [4 dl]
  • 45 g äggula [3 st]
  • 55 g ägg [1 st]
  • 50 g strösocker [0,5 dl]
  • 50 g vatten [0,5 dl]
  • 1 gelatinblad
  • hasselnötter, hackade

Vaniljchantilly

  • 300 g vispgrädde [3 dl]
  • 30 g florsocker [0,5 dl]
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]

Gör så här

Chokladmousse

  1. Hacka mörk choklad och lägg i en bunke och smält försiktigt chokladen i mikron.
  2. Lägg gelatinblad i kallt vatten. Vispa grädden till dess att den formar en lätt topp när du lyfter vispen, ställ åt sidan.
  3. Blanda äggula och ägg i en bunke och vispa upp på maximal hastighet till ett skum.
  4. Koka upp vatten och socker i en kastrull i 2 minuter. Häll under konstant vispning ner sockerlagen i äggskummet i en tunn stråle. Fortsätt att vispa tills blandningen har fått rumstemperatur.
  5. Plocka upp gelatinbladet ur vattnet och smält det försiktigt i mikron (eller i en liten kastrull) och tillsätt det i äggskummet och blanda.
  6. Vänd därefter ner den ljumna chokladen. Avsluta med att vända i grädden.
  7. Fyll i önskade glas och låt stå i minst 2 timmar i kylen.

Vaniljchantillyn

  1. Vispa grädden med florsocker och vaniljsocker till krämig konsistens. Fyll ev i spritspåse.

Garnering

  1. Toppa chokladmoussen med vaniljchantilly och hasselnötter.