Så gör du äppelmust

Så mustar du äpplen
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Så gör du äppelmust

1 ingredienser

Man kan räkna med att 100 kg äpplen ger drygt 50–60 liter must.

Har du ingen fruktkross eller äppelpress så kan du riva äpplen på ett rivjärn och sen pressa ut saften genom en trådsil.

Tips: blanda i 5-10 procent pumpa i äppelkrosset, det ger äppelmusten en mild och rund smak.

Ingredienser

  • äpple (gärna olika sorter)

Gör så här

  1. Lägg äpplena i ett vattenbad och tvätta de rena från jord och smuts. Man kan med fördela blanda alla olika sorters äpplen man har tillgång till för en rikare smak.
  2. Krossa frukten till en grov gröt i en fruktkross (en köttkvarn funkar också).
  3. Lägg gröten i en äppelpress och pressa ut mesta möjliga must. Det gäller att ha stora kärl redo när musten rinner ur pressen.
  4. Häll upp den färskpressade musten i en kastrull och hetta upp till 77 grader, för att pastörisera den. Musten är klar att fyllas upp på rena, ugnsupphettade flaskor eller plastdunkar som steriliserats med kokande vatten. Ställ sen på en sval och mörk plats.