Så gör du egen havremjölk

Så gör du egen havremjölk
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Så gör du egen havremjölk

4 ingredienser

20 m

Havredryck är enkelt att göra själv - allt du behöver är vatten, havregryn, olja och lite salt. 

"Det går nästan snabbare än att knyta skorna" /Gustav Mandelmann

Tips! Havreresterna som du silar bort passar utmärkt att baka på eller att blanda ner i frukostgröten.

Ingredienser

portioner liter
  • 10 dl vatten
  • 2 dl havregryn
  • 1 krm salt (en nypa ungefär)
  • 2-3 msk neutral olja

Gör så här

  1. Mät upp 2 dl havre och 10 dl vatten i en mixer (stavmixer funkar lika bra), strö i någon nypa salt och häll i oljan. Kokosolja eller rapsolja passar bra.
  2. Uppskattar du smaksatt havremjölk kan du krydda med vanilj, kanel eller kardemumma. Använd i så fall 0,5-1 tsk smaksättning per liter färdig havremjölk.
  3. Mixa blandningen tills mjölken är helt slät utan klumpar. Häll över mjölken i en saftsil och sila bort havreresterna. Har du ingen saftsil kan du sila genom en kökshandduk. Ibland kan det bli ”stopp” i silduken och du kan behöva krama ur de sista dropparna med händerna (glöm inte att tvätta händerna först).
  4. Häll över mjölken på väl rengjorda flaskor och förvara i kylen. Drick inom 5-7 dagar. Glöm inte att skaka mjölken innan du dricker den eftersom havremjölk har en förmåga att skikta sig.