Tips: Man kan syra de flesta grönsaker, var inte rädd för att prova dig fram för att hitta din favorit!
Ingredienser
broccoli
paprika
tomat
palsternacka
rödbeta
Saltvattenlösning
vatten, uppkokat och avsvalnat
havssalt
Starter
vassle (från avrunnen filmjölk eller vätska från redan syrade grönsaker)
Gör så här
Lägg ner valfritt stora bitar grönsaker i ditt jäskärl (av plast, glas eller keramik).
Blanda salt med vatten och rör runt för att göra din saltvattenlösning (4 tsk havssalt till 1 liter vatten). Tillsätt 1 tsk starter per liter vatten.
Häll vätskan i din grönsaksblandning och se till att det är 3 cm upp till kanten (jäsmån). Toppa med kålblad och sätt på locket.
Nu ska blandningen stå varmt, ca 20 grader, i tre dagar. Vi brukar ställa kärlet på golvvärmen i badrummet eller intill ett element. Därefter ska det stå tre veckor i ett rum som innehåller 15-18 grader.
Avbryt sedan syrningen och placera kärlet i kylskåp eller på annan sval plats som håller ca 8 grader. Den blir godast om den får mogna några veckor i kylen.