Tiramisu med citronzest

POPULÄRT
Tiramisu
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Tiramisu med citronzest

10 ingredienser

8h 20 min

Tiramisu är en italiensk dessert som betyder ungefär "pigga upp mig", detta på grund av att receptet innehåller både kaffe och kakao.

Ingredienser

portioner
  • 4 ägg
  • 6 msk strösocker
  • 500 g mascarpone
  • 1 citron
  • 2 dl espresso
  • 4 cl marsalavin
  • 2 cl amarettolikör
  • 30 savoiardikex
  • 2 msk kakao
  • ev jordgubbar

Gör så här

  1. Skira äggen. Spara äggvitan i en bunke i kylen och vispa äggulan med hälften av sockret poröst. Vänd i mascarponen.
  2. Tvätta och torka citronen. Riv av skalet och tillsätt i äggblandningen. Ställ sedan bunken åt sidan.
  3. Vispa äggvitorna hårt, tillsätt resten av sockret och vispa till en slät marängsmet. Vänd försiktigt ner marängen i mascarponesmeten.
  4. Blanda det kalla kaffet med vinet och doppa kexen till hälften i detta. Lägg ut kexen i botten på en porslinsform, droppa på amaretto och lägg på hälften av krämen.
  5. Upprepa en gång till, plasta och låt tiramisun stå i kylen i 6-8 timmar. Sikta över kakao vid servering. Garnera eventuellt med jordgubbar.