Saffransagnolotti

koket.se
Saffransagnolotti
Foto: Simon Bajada
Oskar Montano
Oskar Montano

Saffransagnolotti

Av: Oskar Montano

Från: Nyhetsmorgon

14 ingredienser

1 h

"I Italien gör man oftast agnolotti med köttfyllning, men jag är ett större fan av olika ostfyllningar. Saffran är vanlig i matlagning och ger vacker gul färg till såsen. Chilihonungen som vi gör på 800 Grader Slice i Stockholm använder jag på allt." /Oskar Montano

Receptet på pastadegen finns här!

Se Oskar Montano laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Fyllning

  • 200 g ricotta
  • 150 g getost (färsk)
  • 1 äggula
  • citron, finrivet skal och lite saft
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Sås

  • 1 dl kycklingbuljong
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 0,5 g saffran
  • 100 g smör

Hot honey

  • 2 habanero, hackade med kärnor (röda)
  • 2,5 dl flytande honung

Servering

  • 1 sats pastadeg (se länk i ingress)
  • parmesanost

Gör så här

Fyllning

  1. Blanda ricotta, getost, äggula, salt och peppar. Smaka av med citronskal och 2 msk citronsaft tills du är nöjd.
  2. Lägg fyllningen i spritspåse och förvara den i kylen.

Sås

  1. Koka buljong och vin i en kastrull i 10 minuter tills det kokat ner ca 30 procent.
  2. Tillsätt saffran och smör, smält under omrörning till en gyllene sås.

Hot honey

  1. Värm chili och honung i en kastrull på låg värme. Låt puttra försiktigt ca 1 timme. Sila sedan av.

Pastan

  1. Dela pastadegen i 2 eller 3 bitar.
  2. Kavla ut degen till nivå 7 på pastamaskinen.
  3. Lägg degen på en mjölad yta och spraya en gång med en blomspruta för att fukta ovansidan.
  4. Använd en sprits med ca 0,5 cm öppning och spritsa en lång remsa med fyllning ca 2 cm från kortsidan och 0,5 cm från långsidan.
  5. Vik kanten av undersidan över fyllningen.
  6. Stäng genom att pressa degen mot andra sidan.
  7. Använd skärare med sicksackmönster och stäng ändarna.
  8. Därefter gör du ett tryck (plin) från två sidor ca var tredje centimeter med tummen och pekfingret (slå på klippet för guidning). Fyllningen pressas åt sidan och du får en yta att skära för att forma agnolottin. Fortsätt över hela.
  9. Använd sedan pastaskärare med sicksackmönster och skär där du pressade fyllningen. Lägg pastakuddarna övertäckt på ett mjölat bakplåtspapper tills du ska koka dem.
  10. Koka pastan i ca 3 minuter tills den är al dente.
  11. Känn försiktigt på pastan så att de börjar bli mjuka, du vill inte ha hård agnolotti.
  12. Lyft över pastan till saffranssåsen.
  13. Justera såsens konsistens med pastavatten.
  14. Blanda pastan med såsen.
  15. Servera gärna parmesanost och chilihonung till.