20 g saffran, inlagd i cognac och socker (motsvarar 1 g saffran)
20 g jäst (ekologiskt)
4 ägg, rumsvarma
20 g salt
1,2 kg siktat dinkelmjöl
150 g smör, rumstempererat
Sockerlag
1 dl vatten
120 g strösocker
0,5 krm salt
saffran
Gör så här
Pumpamassa
Lägg pumpakärnorna i en skål med varmt vatten, saltet, citronjuicen. Täck med plastfolie och låt dra i rumstemperatur i 12 timmar.
Häll sockret överkärnorna och mixa i en matberedare till en massa.
Fyllning
Rör ihop pumpamassan, socker och smör med en slickepott. Ställ åt sidan.
Saffransdeg
Blanda alla ingredienser, utom smöret, för hand i en stor skål. Täck med en kökshandduk och låt vila i rumstemperatur i 60 minuter.
Stjälp ut degen på ett bakbord och arbeta in smöret. Knåda till en smidig deg som släpper från bordet. Lägg tillbaka degen i skålen och låt vila i 1-2 timmar, under en fuktig kökshandduk.
Kavla ut degen till en rektangel, 5-7 millimeter tjock, på en mjölad arbetsbänk. Bred på fyllningen uppifrån och ner över två tredjedelar av degen. Vik in den nedersta tredjedelen mot mitten och ta sedan resten av degen på motsatt sida och och vik över även den så att du får en platta med tre lager.
Skär ut 2 centimeter breda remsor, cirka 90 gram vardera, och knyt ihop dem. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, spreja dem med lite vatten och jäs till dubbel storlek i en avstängd ugn, det tar någon timme beroende på hur varmt det är.
Ta ut bullarna ur ugnen och värm sedan ugnen till 210 grader.
Grädda bullarna i 18-25 minuter.
Koka under tiden upp alla ingredienser till sockerlagen. Pensla bullarna med lagen när de kommer ut ur ugnen. Låt svalna på ett galler.