Smält smöret. Mortla saffranet tillsammans med lite socker och rör sedan ner i det smälta smöret.
Vispa ägg och 3 msk socker fluffigt i en bunke.
Rör ut jästen i mjölken och låt stå en stund. Rör sedan ner mjölken i bunken med ägg. Tillsätt salt, vatten och mjöl och vispa ihop till en jämn smet. Häll sist ner saffranssmöret, vispa slätt och låt smeten jäsa i rumsvärme med en kökshandduk över i minst en timme.
Skala äpplena och skär dem i tärningar, ca 2x2 cm. Vänd tärningarna i socker.
Hetta upp ett munkjärn till medelvärme och lägg i en klick smör i skålarna. Häll i ca 1-2 msk smet i munkjärnet, de ska inte fyllas riktigt hela vägen upp men nästan. Lägg en äppeltärning i varje skålfördjupning.
Vänd munkarna försiktigt med en gaffel så fort de tillräckligt gräddade för att hålla ihop, då rinner smeten ner i botten och munken blir rund. Grädda i 3-4 minuter under vändning, så att munkarna får fin färg runtom.