Saffranspotatissallad

koket.se
Saffranspotatissallad
Foto: Susanna Blåvarg
Malin Landqvist - porträtt
Malin Landqvist - porträtt

Saffranspotatissallad

15 ingredienser

30 m

"Potatisen kan kokas precis när salladen lagas, eller så används potatis som finns kvar sedan tidigare middag. Saffran i mat kan upplevas lite jolmig, men bryter man av den med en god vinäger eller annan syra blir det hela perfekt." /Malin Landqvist

Se Malin Landqvist laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 10
  • 700 g fast potatis, kokt (gärna Cherie eller Ratte)
  • ca 380 g kikärtor (spara spadet)
  • 1 rödlök
  • rapsolja (eller olivolja)
  • rostad lök
  • färsk dragon
  • ev oxalis

Dressing

  • 0,5 förp saffran [0,5 g]
  • 1 msk sherryvinäger (eller äppelcidervinäger)
  • 3 msk kikärtsspad
  • 1 msk grovkornig dijonsenap
  • 1 tsk honung
  • 2 dl rapsolja (eller olivolja)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Skrubba potatisen väl, eller skala den om den har riktigt grovt skal. Koka mjuk i saltat vatten.
  2. Häll av kikärtsspadet men spara det till dressingen. Skölj kikärterna.
  3. Skala och skiva rödlöken.

Dressing

  1. Rör ut saffran i vinäger i ett högt kärl.
  2. Tillsätt kikärtsspad, dijonsenap och honung.
  3. Tillsätt oljan i en tunn stråle under mixning till en slät och luftig majonnäs. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt att mogna.

Servering

  1. Halvera potatisen. Lägg upp på ett serveringsfat med kikärter. Ringla över lite olja. Salta och peppra.
  2. Ringla över ca hälften av dressingen.
  3. Strö över rödlök, rostad lök samt dragon och eventuellt röd oxalis. Servera resten av dressingen vid sidan av.