Salmorejo med ägg och rökt mandel

Salmorejo med ägg och rökt mandel
Foto: Jean Paul Bastiaans

Salmorejo med ägg och rökt mandel

11 ingredienser

20 m

"En riktig sommarfavorit! Soppan kommer från Córdoba i Andalusien och där är man väldigt stolt över den här rätten som påminner om gazpacho, men är lite tjockare och krämigare i konsistensen. Normalt serveras soppan med serranoskinka och kokt ägg, men jag har bytt ut skinkan mot rökta mandlar." /Johan Björkman

Ingredienser

portioner4 - 8
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 1 kg tomat, i mindre bitar [ca 8]
  • 3 msk sherryvinäger
  • 2 is
  • 10 cm baguette, i mindre bitar
  • 2 dl olivolja
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Servering

  • 2 ägg, hårdkokta och delade i små tärningar
  • 1 dl sötmandel, rökt och grovhackad
  • 4 msk olivolja

Gör så här

  1. Skala vitlöksklyftorna och ta bort den lilla grodden i mitten.
  2. Lägg tomater och vitlök i en mixerkanna. Tillsätt vinäger, salt och peppar. Häll i iskuberna och mixa slätt. Med hjälp av isen kan du mixa länge utan att soppan blir varm.
  3. Tillsätt brödet i tomatblandningen och mixa tills du har en kräm. Mixa ner 2 dl olivolja i en tunn stråle – på samma sätt som när du gör majonnäs.
  4. Smaka av med salt och peppar en sista gång.

Servering

  1. Servera soppan i kalla skålar toppad med ägg, mandel och olivolja.