Saltstensrimmad lax med dillstuvad potatis

Frederik Zäll

Saltstensrimmad lax med dillstuvad potatis

12 ingredienser

30 m

Vem behöver gravad lax när du kan äta fina råa laxfiléer direkt från saltstenen? Serveras med dillstuvad potatis, citron och ännu mer dill.

Ingredienser

portioner
  • en saltsten
  • 600 g potatis
  • 600 g färsk laxsida, godkänd att ätas rå
  • 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 1 knippe dill
  • några nypor strösocker
  • 1 citron
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Lägg saltstenen i frysen i 30 minuter.
  2. Tvätta och skrubba potatisen. Koka den mjuk i lättsaltat vatten.
  3. Skölj laxfilén och avskinna om så behövs. Skär sidan i 5 mm tjocka skivor och lägg upp på ett fat. Täck över och ställ i kylskåpet.
  4. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och låt det bli lätt brynt. Vispa ner mjölet utan att det klumpar sig. Slå på mjölk och grädde. Hacka dillen och vänd ner (spara lite till laxen). Pressa i en halv citron, smaka av med salt och peppar.
  5. När du är nöjd med stuvningen så är det dags att blanda i potatisen. Vänd runt försiktigt och låt varmhållas.
  6. Ställ fram den kylda saltstenen på matbordet tillsammans med den varma potatisen.
  7. Lägg upp laxskivorna på saltstenen och strö över lite socker. Vänd dem efter 3 minuter och garnera hela stenen med sparad dill och citronklyftor. Låt dra i ytterligare någon minut, sen är det redo för avnjutning.