Stefans recept på den perfekta potatisgratängen som innehåller lite mer än bara potatis och grädde. Till gratängen serveras salvia- och vitlökstekta fläskkotletter och helgmiddagen är nu komplett!
1 kruka salvia, balden, plockade och grovt skurna, stjälkarna sparade
1 citron, finrivet skal + saft
0,5 dl rapsolja
salt
Gör så här
Potatis- och jordärtskockgratäng
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala, halvera och skiva gul lök. Skala och riv vitlöken fint. Fräs lök och vitlök i smör i en stor kastrull tills det blir mjukt utan att ta färg.
Häll på grädde och mjölk. Salta och peppra.
Skala och skiva potatis och jordärtskockor tunt, gärna på mandolin.
Lägg potatis och jordärtskockor i kastrullen, låt koka några minuter. Rör hela tiden så att det inte bränner i botten.
Häll upp i en ugnssäker form och toppa med riven ost. Tillaga i ugnen ca 40 minuter. Låt svalna före servering.
Spetskålssallad
Strimla spetskål och sockerärter. Lägg i en skål.
Plocka bladen från salvian. Hacka blad och stjälkar separat, stjälkarna används vid stekning av kotletterna.
Värm finrivet citronskal, citronsaft, salviablad och olja i en panna eller kastrull.
Häll den varma oljan på salladen och blanda runt precis före servering. Salta och vänd runt.
Stekta kotletter
Salta och peppra kotletterna på bägge sidor. Lägg åt sidan.
Krossa vitlöksklyftorna med skalet kvar.
Värm en stekpanna med olja och smör. Lägg ner kotletterna när smöret tystnat och stek så att kotletterna får ordentligt med färg. Tillsätt salviastjälkar och krossad vitlök i pannan. Ös kotletterna med smöret under stekningen.
Servera kotletterna nystekta med gratäng och krispig sallad.