Skala potatis och morötter och skär dem i små tärningar. Koka allt i lättsaltat vatten i 10–15 minuter, häll därefter av vattnet och låt vätskan rinna av ordentligt.
Finhacka lök, vitlök och chili.
Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök och vitlök i ett par minuter. Tillsätt potatis, morötter och chili. Stek under omrörning i 3 minuter och krydda med peppar, xawaash och allkrydda.
Skölj av linserna och vänd ner dem i stekpannan. Lägg till sist i koriander och smaka av med salt. Stäng av värmen och ställ åt sidan.
Deg
Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt oljan och sedan vattnet lite i taget tills degen går ihop. Lägg upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda för hand i 5 minuter.
Täck degen med en ren kökshandduk och låt vila i 10 minuter.
Dela degen i halva och sen varje halva i 8 delar och rulla delarna till bollar. Kavla ut varje boll till en rundel, cirka 15 cm i diameter.
Pensla rundlarna med olja och strö över lite mjöl. Lägg sedan ihop dem på varandra två och två med de mjölade sidorna mot varandra. Kavla ut degparen till större rundlar (20 cm i diameter) och skär dem i fyra lika stora tårtbitar.
Hetta upp en torr stekpanna och stek tårtbitsparen i 1–2 minuter per sida. Sära på paren medan de fortfarande är varma och lägg delarna under en ren kökshandduk så att de inte blir torra. Fortsätt på samma sätt tills all deg är stekt.
Montering och fritering
Blanda mjöl och vatten i en liten skål till ett "klister" att pensla kanterna med.
Lägg en bit deg på en skärbräda, vik in ena sidan mot mitten och pensla den med "klistret". Vik över den andra sidan och tryck till så att den fastnar. Nu har du liten ficka som du kan fylla. Lägg i önskad fyllning, pensla den sista fliken med "klistret" och stäng ihop sambusan.
Vill du frysa in pirogerna går det utmärkt att göra nu, innan friteringen. Tänk på att lägga dem luftigt och inte på varandra.
Hetta upp olja i en stekpanna och fritera dem i 2–3 minuter per sida, eller tills de är gyllenbruna, och låt dem rinna av på hushållspapper.