Samosas, indiska degknyten fyllda med lammfärs som doftar ingefära och koriander. Ät dem varma som snacks eller förrätt. Här har vi använt färdig smördeg, men det går också bra med filodeg.
Skala och hacka lök och skala och riv ingefära. Dela chilin i halvor på längden, kärna ur och strimla chilin fint. Finhacka koriander. Blanda lammfärs med ingefära och chili och lägg det i en kastrull tillsammans med salt, ärter och drygt 1 dl vatten. Låt alltsammans koka på medelvärme under omrörning tills köttet är torrt och smuligt, ca 10 minuter. Låt blandningen svalna och tillsätt sedan lök och koriander.
Knyten
Kavla ut smördegen. Skär ut ca 16 kvadrater med 10–12 cm sidor. Forma varje kvadrat till en strut. Lägg en klick fyllning i struten. Vik struten dubbel och vik in kanterna. Nyp ihop kanterna eller ”limma” dem med lite vetemjöl utrört i vatten.
Fritering
Värm olja i en fritös eller kastrull med höga kanter. Släpp ner en samosa. När den flyter upp är oljan lagom varm. Fritera dina samosas gyllenbruna i 3–4 minuter, ta upp med hålslev och låt rinna av.