Nizzapizza

Nizzapizza
Foto: Helene Toresdotter
Sanna Töringe
Sanna Töringe

Nizzapizza

11 ingredienser

Pissaladière är en underbar sorts pizza som man kan köpa på gatorna i Nice. Den ska göras på lök som fått stå länge på spisen på svag värme. Om man vill räcker det med bara lök och oliver som "pålägg", men man kan också lägga till sardeller och/eller soltorkade tomater. /Sanna Töringe

Till en liten pizza, 35x25 cm.

Jag gör min Nizzapizza rejält tjock och matig, men man kan också kavla ut degen så att den blir tunn.

Nizzapizzan är lika god kall och passar perfekt på ett buffébord, eller till exempel som välbehövlig sälta efter en mugg glögg.

Ingredienser

Deg

  • 3,5 dl vetemjöl, knappt
  • 0,25 förp jäst
  • 1 msk olivolja
  • 1,5 dl vatten, ljummet

Fyllning

  • 0,75 kg gul lök
  • 2 klyftor vitlök, drygt
  • ca 3 msk olivolja, att steka i
  • salt
  • peppar
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 1 dl oliver med kärna

Gör så här

  1. Blanda ingredienserna till degen och knåda den noga. Lägg den övertäckt för att jäsa på ett varmt ställe.
  2. Skala och skiva löken och stek den långsamt i oljan.
  3. Salta, peppra, blanda i timjan och lägg på locket.
  4. Låt sedan löken mjukna långsamt. Den kan gärna puttra i en timme, men på slutet ska man ta av locket så det inte blir för mycket vätska. Passa noga, så att det inte bränns vid.
  5. Smörj en plåt med olivolja, kavla ut degen och lägg den på plåten, täck med lök och oliver.
  6. Sätt in i 275 grader varm ugn i ca 15 minuter. Passa så att den inte bränns.