Sashimi på lax och pilgrimsmussla

Sashimi på lax och pilgrimsmussla
Foto: Tv4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Sashimi på lax och pilgrimsmussla

19 ingredienser

30 m

Sashimi på lax och pilgrimsmussla med ponzuemulsion och citronfänkål blir en lyxig förrätt till nyår.

Tips! Det blir emulsion över i detta recept. Gott till grillad fisk eller kyckling. Eller tillsätt lite mer soja, och risvinäger, då blir det en riktigt god salladsdressing till tex kycklingsallad.

Ingredienser

portioner

Brödchrunch

  • 2 skivor vitt bröd
  • rapsolja (neutral till fritering)

Fänkål

  • 1 fänkål
  • 1 msk citronsaft, nypressad
  • salt (en nypa)

Emulsion

  • 1 äggula
  • 0,5 msk risvinäger (eller vitvinsvinäger)
  • 2,5 dl rapsolja (neutral)
  • 2 tsk malen ingefära, riven
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • apelsinskal, rivet (1 liten nypa)
  • 1 msk soja
  • salt (en nypa)

Sashimi

  • 180 g lax (fröyalax eller salmalax)
  • 180 g pilgrimsmussla

Servering

  • 8 rädisor, lövtunt skivade
  • 60 g laxrom (eller forellrom)
  • 1 msk svarta sesamfrön
  • 1 knippe krasse (daikon- eller vattenkrasse)

Gör så här

  1. Börja med att fritera frasigt brödchrunch. Värm rapsolja i en liten kastrull, ca 1 cm i botten. Bryt brödet i stora smulor och fritera tills det är frasigt, ca 1 minut. Ta upp och låt rinna av på dubbelt hushållspapper.
  2. Skiva fänkålen lövtunt. Droppa över citron, salta och rör om.
  3. Gör majonnäsen till emulsionen genom att vispa samman äggulan med risvinäger. Tillsätt oljan droppvis under ständig vispning till en väldigt tjock emulsion. Rör i riven ingefära, vitlök, apelsinskal och soja. Smaka av med salt.
  4. Skiva laxen och pilgrimsmusslorna i tunna skivor, ca 3 mm, och lägg direkt på tallriken. Lägg upp ponzuemulsion, citronfänkål, rom och strössla svarta sesamfrön över. Toppa med brödcrunchet och krasse.