Schnitzel med trädgårdsallad, grillad sparris och smörsås

Schnitzel med trädgårdsallad, grillad sparris och smörsås
Foto: TV4
Desirée Jaks KK 2024
Desirée Jaks KK 2024

Schnitzel med trädgårdsallad, grillad sparris och smörsås

33 ingredienser

1 h

En perfekt tillagad schnitzel är en svårslagen favorit. Tricket, enligt Desirée, är att blanda pankoströbröd och vanligt ströbröd, panko för krispig yta och ströbröd för god smak.

Ingredienser

portioner

Schnitzlar

  • 6 fläskkotletter, svensk rapsgris (ca 600g)
  • 6 ägg, lätt vispade
  • 1 dl vetemjöl
  • 4 dl ströbröd
  • 2 dl pankoströbröd
  • olja
  • 300 g smör, till stekning
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 kvistar färsk rosmarin
  • salt
  • peppar

Smörsås

  • 200 g smör
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 citron, saften
  • salt
  • peppar

Jalapeñoolja

  • 1 kruka färsk persilja (ca 30 g)
  • 2 jalapeños
  • 2 dl rapsolja
  • salt

Trädgårdsallad

  • 200 g salladsblad
  • 1 dl blandade örter
  • 1 gurka, skivad
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • salt
  • peppar

Sparris

  • 500 g grön sparris, svensk
  • 0,5 citron
  • smör, till pensling
  • flingsalt

Gör så här

Förbered scnitzlarna

  1. Lägg fläskkotletterna mellan bakplåtspapper och banka dem lätt tills de är cirka 1 cm tjocka. Salta och peppra väl.
  2. Panera varje kotlett först i vetemjöl, sedan i lätt vispat ägg och avsluta med en blandning av ströbröd och panko.
  3. Du kan använda endast ströbröd eller panko, jag gillar att blanda då ströbrödet ger mer smak och panko ger en mycket krispigare yta

Jalapeñoolja

  1. Värm upp oljan till 60 grader
  2. Plocka persiljan från stjälk och skär ner jalapeño
  3. Mixa allt i en kannmixer, salta och sila genom ett kaffefilter

Smörsås

  1. Smält 50 g av smöret i en kastrull och tillsätt den finhackade schalottenlöken.
  2. Fräs löken tills den är mjuk och genomskinlig.
  3. Tillsätt vitt vin och låt reducera tills hälften återstår.
  4. Tillsätt vispgrädde och låt sjuda i några minuter.
  5. Ta kastrullen av värmen och använd en stavmixer för att mixa in resterande smör lite i taget tills såsen är tjock och blank.
  6. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
  7. Håll varm till servering
  8. Smaksätt med jalapeñoolja innan servering

Trädgårdsallad

  1. Lägg salladsblad, skivad gurka och rödlök i en stor skål.
  2. Blanda olivolja och äppelcidervinäger i en liten skål, krydda med salt och peppar.
  3. Häll vinägretten över salladen vid servering och blanda väl.

Sparris

  1. Skär av den träiga delen på sparrisen.
  2. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten och blanchera sparrisen snabbt, cirka 1 minut.
  3. Lägg sparrisen omedelbart i en skål med isvatten för att stoppa tillagningen.
  4. Lyft sedan och håll kylt till servering

Schnitzlar

  1. Värm upp en stekpanna med olja och smör på medelvärme, tillsätt delad vitlök och rosmarinkvistar
  2. Stek schnitzlarna på båda sidor tills de är krispiga och gyllene, ös med smöret under tiden.

Servering

  1. Grilla sparrisen ca 2 minuter, tills den blir varm och får lätt färg. Pensla med smör under tiden-
  2. Toppa sparrisen med flingsalt och pressa citronjuice över.
  3. Lägg schnitzlarna på tallrikar. Servera genast med trädgårdsallad, sparris och smörsås vid sidan om. Njut!