Hur gör man västerbottenpaj?

koket.se
Hur gör man västerbottenpaj?
Foto: TV4/Adam Edefall
Caroline Ahlqvist
Caroline Ahlqvist

Hur gör man västerbottenpaj?

8 ingredienser

1,5 h

Klassisk västerbottenpaj med krämig ostfyllning och snyggt lock.Titta på klippet för att se hur du gör.

Se Caroline Ahlqvist laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6

pajdeg

  • 200 g smör
  • 200 g vetemjöl + extra mjöl till utbakning
  • 4 msk vatten, kallt

Fyllning

  • 200 g Västerbottensost, grovriven
  • 2 ägg
  • 2 dl mjölk (eller vispgrädde)
  • salt
  • peppar, nymalen

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Hacka samman smör och mjöl till en smulig massa, eller mixa i en matberedare.
  3. Tillsätt vatten och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut hälften av degen i en pajform, ca 24 cm i diameter, och ställ den i kylen i en halvtimme.
  4. Picka pajskalet med en gaffel och förgrädda det mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna.
  5. Fördela riven västerbottensost i pajskalet. Blanda ägg, mjölk, salt och peppar. Häll över den rivna osten.
  6. Kavla ut resterande deg till locket, du behöver addera extra mjöl. Skär remsor och dekorera din paj. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 minuter.