Semlor på karlsbaderdeg

Semlor på karlsbaderdeg
Foto: TV4/ Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Semlor på karlsbaderdeg

10 ingredienser

2 h

Det här receptet ger dig en extra saftig och lyxig deg som passar utmärkt till vetebröd, bullar, semlor och wienerbröd. Inga torra semlor här inte!

Ingredienser

portioner sats
  • 50 g jäst
  • 5 dl standardmjölk, kall (3%)
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 äggulor
  • 1 msk malen kardemumma, nymald
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 14-15 dl vetemjöl
  • 200 g smör, rumsvarmt

Pensling (valfritt)

  • 1 ägg

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i den kalla mjölken.
  2. Tillsätt socker, äggulor, kardemumma, salt, bakpulver och det mesta av mjölet (spara ca 0,5 dl till utbakning).
  3. Arbeta degen i en köksassistent med degkrok i 10 minuter (eller knåda för hand i minst 15 minuter) tills degen är smidig och elastisk.
  4. Tillsätt det rumsvarma smöret i omgångar och knåda i ytterligare 5 minuter tills degen är glansig och släpper från kanterna.
  5. Täck bunken med plastfolie (eller en bakduk) och låt degen jäsa i 60-90 minuter, eller tills den har dubblat i storlek. Vill du kalljäsa degen så ställ den i kylen och låt jäsa över natten.
  6. Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord och baka ut till valfri storlek på semlor.
  7. Mini-semlor: ca 30–40 g deg per bulle
  8. Mellanstora semlor: ca 60–70 g deg per bulle
  9. Stora semlor: ca 90–100 g deg per bulle
  10. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare 45-60 minuter.
  11. Sätt ugnen på 200 grader över- och undervärme eller 180 grader varmluft.

Pensling

  1. Pensla eventuellt bullarna med uppvispat ägg innan gräddning. Det går även utmärkt att inte pensla bullarna med ägg, då får de en mer matt yta.
  2. Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter. Mindre bullar = kortare tid. Större bullar = längre tid. Bullarna ska vara gyllene och ha en innertemperatur på ca 96 grader.
  3. Låt svalna på galler.