Semmelbakelse

POPULÄRT
koket.se
Semmelbakelse
Foto: TV4
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Semmelbakelse

10 ingredienser

45 min

En förenklad tolkning av den klassiska semlan. Samma smaker, men betydligt mer lätt- och snabbakad. Denna bakelse vill du inte missa!

logo
Fredrik Nylén porträtt 2021

Se Fredrik Nylén laga receptet

Ingredienser

portioner rutor

Kardemummarutor

  • 150 g smör
  • 4 dl strösocker
  • 2 tsk kardemummakärnor
  • 3 ägg
  • 4 dl vetemjöl

Topping

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 200 g mandelmassa
  • mandelspån, rostad
  • florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form på ca 20 x 30 med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Stöt kardemumman i en mortel.
  4. Rör ner socker, kardemumma och ett ägg i taget i smöret.
  5. Tillsätt mjölet i kastrullen och rör till en jämn smet.
  6. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Känn med en sticka efter 25 minuter, den ska vara lätt kladdig i mitten.
  7. Låt kakan svalna och skär den sedan i rutor.
  8. Riv mandelmassan och blanda med någon matsked grädde så att den blir lite krämig.
  9. Vispa grädden fluffig med vaniljsockret.
  10. Fyll grädden i en spritspåse.
  11. Toppa rutorna med mandelmassan. Spritsa på grädde. Toppa med rostad mandel. Avsluta med att pudra över florsocker.