Semmelburgare

Semmelburgare
Foto: Köket
Magnus Johansson
Magnus Johansson

Semmelburgare

15 ingredienser

ca 1 h + 3,5 h

Semla med chokladsmak som bonus behändigt förpackad som en hamburgare.

Ingredienser

Fördeg

  • 500 g mjölk
  • 500 g vetemjöl
  • 40 g jäst
  • 10 g kardemumma

Deg, resten

  • 200 g strösocker
  • 20 g salt
  • 500 g vetemjöl
  • 200 g smör, rumstempererat

Fyllning

  • 500 g mandelmassa (ekologisk)
  • 200 g vaniljkräm
  • 5 g kardemumma
  • 0,5 vaniljstång, fröna
  • 50 g kakao

Servering

  • 1 l vispgrädde
  • pärlsocker

Gör så här

Fördeg

  1. Allt blandas väl i ca 5 minuter.
  2. Låt ligga i ca 30-40 minuter till första bubblan.

Deg, fortsättning

  1. Tillsätt socker, salt och mjöl.
  2. Knåda degen i ca 15 minuter. Tillsätt sedan det rumstempererade smöret och blanda in ca 5 minuter. Låt degen vila ca 1 timme.
  3. Väg bullarna, ca 70 g/styck, forma dem runda. Låt sedan bullarna jäsa ca 3,5 timmar under duk. Pensla med ägg och strö på lite pärlsocker.Baka sedan i 210 grader i ca 10 minuter.

Fyllning

  1. Blanda mandelmassa med vaniljkräm väl, så inga klumpar bildas tillsätt sedan kardemumma,vanilj och kakao. Skär av ett rejält lock från bullen. Spritsa sedan i mandelfyllning som en ring på bullen .

Servering

  1. Vispa 1 l grädde. Spritsa sedan vispad grädde på bullen och toppa med lock. (tänk på att låta fyllningen synas) Serveras direkt gott, gott.