Semmelgrottor

semmelgrottor
Foto: Simona Muntean
Simona Muntean
Simona Muntean

Semmelgrottor

11 ingredienser

40 min

Supersmarriga småkakor i semmelformat. En sprödmjuk kaka fylls med mandelmassa och toppas med grädde. Den perfekta semmelvarianten då man kan äta mer än en... eller två!

Ingredienser

portioner

Kakdeg

  • 250 g smör, normalsaltat och rumstempererat
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 5,75 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk kardemummakärnor, stötta

Fyllning

  • 300 g mandelmassa, finriven
  • 3 dl vispgrädde
  • mandelspån
  • kardemummakärnor, stötta
  • florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
  2. Lägg små muffinsformar på en bakplåt eller använd en muffinsplåt. Ställ åt sidan.
  3. Blanda alla ingredienser till degen i matberedaren. Degen är mjuk men det går att hantera. Dela i lika stora bitar och rulla till bollar, stora som valnötter.
  4. Lägg en degboll i varje form och tryck en grop i mitten. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter.
  5. Ta ut plåten från ugnen, låt svalna på galler under en kökshandduk. Använder du en muffinsplåt måste du låta kakorna kallna helt innan du vänder plåten upp och ner och tar ut kakorna.
  6. Vispa grädden till mjuka toppar.
  7. Fyll grottorna med mandelmassa. Toppa med grädde, mandelspån och stött kardemumma.
  8. Förvaras svalt i låda med lock. Sikta ev lite florsocker över grottorna vid servering.