Semmellangos

semmellangos
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Semmellangos

13 ingredienser

1 h 30 m

Langos med mandelmassa och kardemummagrädde blir som en riktigt god semmellangos! Du bakar och friterar enkelt dina egna langos med det här receptet.

Ingredienser

portioner stycken

Langos

  • 3 dl vatten
  • 30 g jäst
  • 7,5 dl vetemjöl
  • 2 potatisar, kokt och riven
  • 1 krm salt
  • frityrolja

mandelmassa

  • 200 g sötmandel
  • 4 bittermandel
  • 1 äggvita
  • 2,5 dl florsocker

Kardemummagrädde

  • grädde
  • 1 krm kardemumma

Servering

  • mynta

Gör så här

Langos

  1. Blanda ljummet vatten med smulad jäst i en bunke.
  2. Blanda sedan mjöl med den rivna kokta potatisen och salt.
  3. Blanda ihop mjölblandningen med jästvätskan till en jämn och ganska lös deg, låt vila under en kökshandduk i ca 30-40 minuter i rumstemperatur.
  4. Mjöla en kavel och rulla små bollar av degen som du sedan kavlar ut ca 1 cm tjocka.
  5. Värm frityrolja till ca 180 grader och börja sedan fritera langos ca 2-3 minuter styck.
  6. Ta upp ur oljan när de är gyllene och lägg på en plåt med lite papper i botten.

Mandelmassa

  1. Mixa skållade mandlar och tillsätt äggvita och florsocker.

Kardemummagrädde

  1. Smaksätt sojagrädde med kardemumma.

Servering

  1. Spritsa mandelmassa på langos och toppa med vispad sojagrädde och eventuellt plockad mynta!