Sesambröd

Sesambröd
Foto: Lennart Weibull
Mathias Dahlgren
Mathias Dahlgren

Sesambröd

7 ingredienser

1 dygn

Just det här brödet blir bäst som små kuvertbröd eftersom mängden sesamfrön är en stor del av ätupplevelsen. Bakar man ett större bröd blir det ju betydligt mindre sesamfrön runtom! Det brödet blir också gott, men inte riktigt samma sak./Mathias

Recept från boken Rutabaga: Med fokus på grönsaker.

Ingredienser

portioner stycken
  • 250 g surdeg av vete
  • 1 l vatten, 20 grader varmt
  • 750 g Dala lantvete
  • 750 g enkornsmjöl
  • 45 g salt
  • 6 dl sesamfrön
  • rapsolja, till bunken

Gör så här

Dag 1

  1. Blanda surdeg och vatten i en degblandare. Tillsätt mjöl och salt och blanda till en slät deg.
  2. Smörj en stor bunke med rapsolja. Lägg försiktigt över degen i bunken och låt den jäsa under en bakduk i cirka 1 timme – den ska resa sig fint.
  3. Knåda och arbeta degen med händerna direkt i bunken. Täck den sedan med plastfolie och förvara i kylen över natten.

Dag 2

  1. Värm ugnen till 250 grader.
  2. Forma degen till en rulle. Tryck till degrullen och skär den sedan i små trekanter på 35–40 gram. Doppa bröden i sesamfrön så att de täcks runtom.
  3. Lägg bröden på en smord plåt och ställ in i ugnen med full ånga i 12 sekunder (om du har en vanlig ugn, släng in en kopp vatten på botten av ugnen).
  4. Grädda bröden i 13–14 minuter. Ta ut och låt dem svalna på galler.