Shepherd’s pie

Shepherd’s pie
Foto: Stefan Wettainen

Shepherd’s pie

32 ingredienser

1 h

”Shepherd’s pie är irländsk och engelsk comfort food deluxe. Gårdagens färssås och gammal potatis blir en otroligt god paj. Här använder vi colcannon, ett irländskt potatismos med grönkål, för att göra rätten vackrare och för att få in mer grönsaker i pajen.” / Gustav Johansson

För att klara kriterierna i One Planet Plate: Välj ekologiska morötter, lök, rapsolja och potatis.

Tips! Välj gärna ekologisk potatis, morötter och lök! De odlas ute på fält, och ekologiskt där är bra för den biologiska mångfalden – fler kryp, fjärilar och andra nyttiga djur!

Det här är ett recept från boken Vego i världsklass av WWF och Sveriges Olympiska Kommitté.

Vego i Världklass
Vego i världsklass (vit bakgrund)

Vego i Världklass

Receptet är framtaget av Gustav Johansson och kommer från boken Vego i Världsklass

Läs mer

Ingredienser

portioner

LInsbolognese

  • 1 gul lök
  • 1 morot (stor ekologisk)
  • 150 g champinjoner
  • 1 dl soltorkade tomater
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 tsk torkad timjan
  • 3 lagerblad
  • 1 burk krossade tomater [á 400 g]
  • 1 msk soja (japansk)
  • 1 msk grönsaksfond
  • 4 dl vatten
  • 1 burk gröna linser [á 380 g]
  • 1 burk svarta bönor [á 380 g]
  • salt
  • svartpeppar
  • olja (raps- eller olivolja till stekning, ekologisk)

Colcannon

  • 1 kg potatis, mjölig (ekologisk)
  • 4 dl torkade röda linser
  • 150 g grönkål, färsk
  • 2 salladslökar
  • 1,5 dl havredryck
  • ev olivolja (att ringla över)
  • salt
  • svartpeppar

Sallad

  • 2 polkabetor
  • 1 knippe rädisa
  • 70 g salladsmix
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 2-3 msk balsamvinäger
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

Linsbolognese

  1. Skala och hacka löken. Riv moroten (behåll skalet på) och champinjonerna grovt. Finhacka de soltorkade tomaterna.
  2. Fräs grönsakerna mjuka i rapsolja i en stor gryta. Stek tills de får lite färg och det börjar dofta gott.
  3. Hacka vitlöken fint. Tillsätt vitlök, timjan och lagerblad i grytan. Låt steka med någon minut så att vitlöken mjuknar.
  4. Ha i krossade tomater, soja, grönsaksfond, vatten och rikligt med svartpeppar och rör om. Låt koka utan lock i 30–40 minuter. Du vill få en ganska tjock sås.

Colcannon

  1. Skala potatisen och skär den i småbitar. Koka potatis och röda linser i lättsaltat vatten tills de blivit mjuka, ca 20 minuter. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av lite.
  2. Skölj grönkålen och dra bort bladen från bladnerven. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och koka kålen tills den mjuknat och blivit intensivt grön, ca 1 minut. Häll av kålen och skölj den snabbt med kallvatten. Krama ur överflödig vätska.
  3. Finhacka grönkål och salladslök. Lägg i kastrullen med potatis och linser och mosa ihop alltsammans. Späd med havredryck tills moset får en konsistens du är nöjd med. Smaka av med salt och peppar.
  4. Spola av linserna och bönorna till bolognesen med kallt vatten och låt rinna av. Tillsätt dem i tomatsåsen när 3 minuter återstår av koktiden. Rör om och smaka av med salt och eventuellt mer av de torra kryddorna.
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Fyll en pajform till hälften med bolognese. Sprid ut colcannon i ett ca 2 cm tjockt täcke ovanpå. Strö över lite salt och peppar och ringla eventuellt över lite olivolja.
  7. Grädda i mitten av ugnen tills moset har fått fina gyllene toppar, ca 10 minuter.

Sallad

  1. Skala betorna och svarva dem med en grönsakssvarv eller hyvla dem tunt. Ansa rädisorna och hyvla dem tunt. Blanda betor, rädisor och sallad.
  2. Skala och finhacka vitlöken. Blanda med olja, balsamvinäger, salt och peppar. Ringla över salladen och servera till pajen.