2 limefrukter, zest av den ena samt saft från båda
3 passionsfrukter
25 g smör
0,75 dl strösocker
1 äggula
1 ägg
Garnering
3 dl vispgrädde
färska fikon
stjärnfrukt
kiwi
banan
physalis
Gör så här
Marängbottnar
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa upp äggvitorna till marängbottnarna riktigt hårt, bunken skall gå att vända upp och ner.
Tillsätt sockret och citronsaften och vispa tills marängen är glansig och bildar små toppar. Blanda i maizena.
Häll marängsmeten i en sprits eller plastpåse och spritsa ut runda bottnar, ca 12 cm i diameter på en plåt med bakplåtspapper. Spritsa en eller två varv med högre kant runt bottnarna så att det blir en fördjupning i mitten.
Grädda och sänk efter 15 minuter värmen till 100 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.
Ta ut och känn på marängen, den ska vara hård utanpå och krämig inuti. Om den verkar för mycket krämig, grädda 10–15 minuter till. Låt svalna på galler.
Lime- och passionscurd
Koka upp vatten i en stor kastrull till vattenbad för att sjuda lime- och passionscurden.
Riv zesten från limen och pressa ur saften.
Passera innanmätet från passionsfrukterna i en sil genom att skrapa runt det och pressa det hårt mot kanterna med en slickepott så att saften rinner ut och kärnorna stannar kvar.
Smält smöret i en kastrull och blanda i socker, äggula, ägg, limesaft och zest.
Ställ kastrullen i vattenbadet och vispa tills blandningen tjocknar, ca 5 minuter. Låt svalna. Passera sedan curden genom en sil.
Garnering
Vispa grädden och skär de exotiska frukterna i tjusiga bitar.
Lägg en rejäl klick curd på marängbottnen, toppa med grädde och garnera med frukt. Servera din pavlova genast.