Glutenfri västerbottenpaj med pajskal av potatis

Sigrid Bárány

Glutenfri västerbottenpaj med pajskal av potatis

9 ingredienser

Gör din västerbottenpaj glutenfri genom att baka pajskal på kokt potatis och majsmjöl. Receptet kan användas till att baka glutenfri paj med andra fyllningar också.

Här är skalet gjort på potatis och majs och således glutenfritt. Att blanda i lite västerbottensost i pajskalet är lika gott i vanlig pajdeg som här men det är inget måste. Vill du så kan du förstås krydda degen till pajskalet med till exempel muskot, dill eller persilja.

Ingredienser

portioner8 - 10

Pajskal

  • 3 potatisar, kokta, skalade
  • 50 g smör i kuber
  • 1,2 dl majsmjöl
  • 1 dl Västerbottensost, riven (kan uteslutas)

Fyllning

  • 3 ägg
  • 3 dl grädde (eller hälften grädde, hälften mjölk)
  • 300 g Västerbottensost, riven
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 0,5 krm vitpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225 grader och smöra en pajform. Riv eller mosa potatisen och blanda med smör och majsmjöl till en deg som släpper hjälpligt från händerna. Är degen för kladdig, tillsätt mer majsmjöl.
  2. Tryck ut degen i en smord pajform och förgrädda skalet i 15 minuter. Sänk därefter ugnstemperaturen till 200 grader.
  3. Vispa ihop ägg, grädde och kryddor.
  4. Lägg den rivna västerbottensosten i pajskalet och häll på äggsmeten.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter eller tills smeten har stannat och pajen fått fin färg. Servera varm, ljummen eller kall och eventuellt med en topping.