Eftersom västerbottenpajen är så ren i smakerna fungerar det väldigt bra att variera den med olika toppingar. Eftersom pajen är salt passar det extra bra med något som är lite syrligt, eller något med frisk, grön örtsmak.
1 msk dill, hackad (eller persilja eller en blandning av båda)
Svamptopping
8 champinjoner (eller annan svamp)
ev 1 förp bacon
smör, till stekning (om du inte använder bacon)
1 tsk vitvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
2 msk vatten
1 msk dill, hackad (eller persilja eller båda)
vitpeppar (efter smak)
Laxtopping
0,5 gurka, skalad och urkärnad
150 g varmrökt lax (eller kallrökt)
1,2 dl crème fraîche
1 dl neutral matolja
0,5 dl färsk dill, hackad
0,5 dl färsk mynta, hackad (kan bytas ut mot persilja)
Gör så här
Löjromstopping
Fördela på eller vid sidan av varje pajbit 1 msk crème fraiche, 1 msk hackad rödlök och 2 tsk rom. Använd två teskedar för att göra ett snyggt ägg av rommen. Garnera med en dillvippa.
Salsatopping
Kärna ur tomaten och skär den fint. Hacka löken och oliverna. Blanda alla ingredienserna. Toppa västerbottenpaj med blandningen.
Svamptopping
Om du använder bacon, klipp det i bitar och stek det knaprigt. Hacka svampen grovt och fräs svampen tillsammans med baconet tills svampen har släppt vätska och vätskan kokat in.
Häll på vinäger, senap och vatten och låt det koka in. Blanda i örterna och smaka av med vitpeppar. Använder du inte bacon, stek svampen i smör och följ i övrigt receptet.
Laxtopping
Finhacka gurkan. Mixa oljan med örter och eventuellt några korn salt för att höja smaken. Fördela flagad rökt lax, crème fraiche och gurktärningar på eller vid sidan av västerbottenpajbitarna. Droppa örtolja över pajen.