Stekt karljohanssvamp med vitlök, rosmarin och tryffelolja

Sigrid Bárány

Stekt karljohanssvamp med vitlök, rosmarin och tryffelolja

11 ingredienser

20 min

Underbart skogsdoftande tillbehör som passar till fläsk, vilt och kyckling eller som garnering på en risotto. Tryffeloljan förstärker den skogiga, lite mossiga doften i svampen men kan uteslutas. Du kan också marinera den stekta svampen i en syrlig dressing med senap och servera den kall.

Ingredienser

portioner
  • 600 g karljohansvamp, rensad och skuren i bitar (eller annan blandad svamp)
  • 1 krm salt
  • 1 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök, hackad eller riven
  • 1 kvist rosmarin, repad och hackad
  • 0,5 tsk färsk dragon, hackad, timjan (eller persilja, kan uteslutas)
  • 1-2 tsk citron, pressad
  • ca 3-4 droppar tryffelolja
  • salt
  • malen svartpeppar

Gör så här

  1. Stek svampen på låg värme med saltet i en stekpanna tills all vätska kokat in.
  2. Tillsätt smör, olivolja och vitlök och höj värmen något. Fräs några minuter så att vitlöken mjuknar och doftar gott.
  3. Tillsätt de hackade örterna. Fräs svampen så att den får lite färg men inte blir alltför hårt brynt.
  4. Smaka av med citronsaft, tryffelolja (försiktigt!), salt och svartpeppar. Servera varm eller ljummen.