Sikromstoast på surdegsbröd

Sikromstoast på surdegsbröd
Foto: TV4
Viveca Sten
Viveca Sten

Sikromstoast på surdegsbröd

Av: Viveca Sten

Från: Nyhetsmorgon

8 ingredienser

2 h + 1 dygn

Detta är Sandhamnsvarianten av den gamla klassikern löjromstoast, med egenhändigt tillagad sikrom. Sikens rom är ljusare i färgen men precis lika god som löjrom. Till toasten passar det extra bra med surdegsbröd om det finns till hands. När jag får välja förrätt tar jag alltid den här! /Viveca

Ingredienser

portioner
  • 4 sikar, (romsäckarna
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk cognac
  • 4 skivor surdegsbröd
  • smör
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 dl gräslök, finskuren
  • 4 citronskivor, tunna

Gör så här

  1. Frys sikrompåsarna minst 24 timmar.
  2. Tag fram och tina rompåsarna. Kläm sönder dem i kallt vatten. Ta bort alla synliga hinnor och blodkärl. Vispa försiktigt med vanlig handvisp så att kvarvarande hinnor och orenheter fastnar på vispen. Låt rommen rinna av i ett kaffefilter i 30 minuter.
  3. Häll över rommen i en skål och tillsätt 0,5 tsk salt eller mer efter smak. Tillsätt 2 tsk konjak eller mer efter smak. Låt vila minst 1 timme i kylskåp före servering.
  4. Skär surdegs- eller levainbröd i fyra tunna skivor. Stek skivorna gyllenbruna i smör.
  5. Lägg upp sikrommen på brödet. Garnera med en klick crème fraiche, en halv citronskiva och finskuren gräslök. Snaps och mellanöl är gott till!