Sillröra med äpple

Sillröra med äpple
Foto: Ulrika Pousette
Anja Allvin
Anastasia Lundqvist
Anja Allvin
Anastasia Lundqvist

Sillröra med äpple

Av: Anja Allvin, Anastasia Lundqvist

Från: Nyhetsmorgon

9 ingredienser

20 m

”Denna röra tros ha introducerats av de ashkenaziska judarna i Odesa. Forshmak betyder tilltugg på tyska och görs på sill, ägg, potatis och syrligt äpple. En ganska ovanlig kombination, kan man tycka, men den påminner faktiskt om gubbröra och är jättegod på en bit knäckebröd. Godast blir det med inlagd sill från en butik med östeuropeiska livsmedel, den påminner mycket om den ukrainska sillen som är lättsaltad utan socker. Hittar du inte den rätta sillen så funkar det även bra med matjessill.” /Anja Allvin och Anastasia Lundqvist

Ingredienser

portioner
  • 200 g sillfilé
  • 1 gul lök (liten)
  • 1 ägg, hårdkokt
  • 1 äpple (syrligt)
  • 50 g smör, rumsvarmt

Servering

  • 3 msk sikrom (eller annan valfri rom)
  • 2-3 msk gräslök, finhackad (eller krasse)
  • nymalen svartpeppar
  • bröd (eller knäckebröd)

Gör så här

  1. Hacka sill, lök, ägg och äpple ganska fint. Lägg hälften av det hackade äpplet åt sidan till servering. Lägg allt det andra i en skål.
  2. Tillsätt smöret och kör med stavmixer tills blandningen får en pastejliknande konsistens.

Servering

  1. Servera röran med rom, äpple, gräslök, peppar och bröd.