Silviarulltårta

koket.se
Silviarulltårta
Foto: TV4
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Silviarulltårta

19 ingredienser

1 h + tid i kyl

Här kommer en riktigt god rulltårta inspirerad av den klassiska Silviakakan. Hilda dekorerar rulltårtan med hallongrottor i miniformat, receptet på grottorna hittar du här!

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner8 - 10

Botten

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 msk vaniljsocker
  • 1 dl kokos, rostad och riven

Fyllning

  • 2 dl hallon, tinade
  • 1 limefrukt, skal
  • strösocker (efter smak, ca 1 msk)

Glasyr

  • 50 g smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula

Dekoration

  • limefrukt, skal
  • kokoschips, rostade
  • grädde, lättvispad
  • hallongrottor (mini)
  • hallon
  • färska örter (eller ätbara blommor)

Gör så här

Botten

  1. Värm ugnen till 225 grader varmluft.
  2. Vispa ägg och socker riktigt vitt och luftigt.
  3. Blanda alla torra ingredienser utom kokos i en skål och sikta sedan ner blandningen i äggsmeten.
  4. Tillsätt kokosen och vänd runt till en jämn smet.
  5. Häll smeten på en plåt med bakplåtspapper. Bred ut till ett jämnt lager.
  6. Grädda mitt i ugnen i 4–5 minuter. Ta ut och låt svalna helt på galler.

Fyllning

  1. Blanda tinade och avrunna hallon med rivet limeskal och strösocker.

Montering

  1. Vänd upp och ner på rulltårtsbottnen och dra försiktigt av bakplåtspappret.
  2. Bred på fyllningen i ett jämnt och tunt lager över hela bottnen.
  3. Rulla ihop rulltårtan mot dig från långsida till långsida.

Glasyr

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt florsocker och vaniljsocker. Blanda ihop och låt puttra på låg värme i ca 1-2 minuter.
  2. Ta undan kastrullen från värmen och låt svalna något.
  3. Tillsätt en äggula i taget under konstant omrörning. Rör hela tiden så att inte äggulan skär sig.
  4. Låt glasyren svalna.

Dekorstion

  1. Häll glasyren på rulltårtan och toppa med rostad kokos och rivet limeskal.
  2. Ställ i kylen för att låta sätta sig, minst 1 timme.
  3. Servera eventuellt med lättvispad grädde, minihallongrottor och färska bär. Eller precis som den är.