Sjötunga Meuniere - Nils Molinders recept

Sjötunga Meuniere - Nils Molinders recept
Foto: TV4
Nils Molinder KK 2024
Nils Molinder KK 2024

Sjötunga Meuniere - Nils Molinders recept

8 ingredienser

Den ädlaste av fiskar kräver ingen komplicerad tillagning. Bara vänd i mjöl och stek till perfektion i generöst med smör och bjud med brynt smör, färskriven pepparrot, kokt potatis och en citronklyfta.

Ingredienser

  • 4 sjötunga, flådda [500-600 g]
  • 250 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl matolja
  • salt

Till servering

  • potatis, nykokt
  • 2 citroner, halverade
  • färsk pepparrot, riven

Gör så här

  1. Vänd sjötungorna i vetemjöl och salta.
  2. Stek fisken i lite olja och hälften av smöret i en gjutjärnspanna. Börja steka den tjocka sidan av fisken där det mörka skinnet satt. Skaka den varma pannan när du lägger ner fisken så att fisken inte fastnar. Stek i ca 3 minuter eller tills fisken har en ljusbrun yta.
  3. Vänd och lägg i mer smör. Skjut upp svansarna på kanten av pannan eller lägg en halv rå potatis under svansbitarna så att de inte steks torra. Ös kontinuerligt smöret i pannan över fisken och skaka pannan.
  4. Efter 40 skopor smör är fisken klar och har fått en gyllenbrun färg.
  5. Kontrollera att fisken släpper vid benet genom att trycka ner ett finger där den är som tjockast.
  6. Bryn resten av smöret. Servera fisken hel på tallrik med nykokt potatis, en rejäl skopa brynt smör, färskrriven pepparrot och citron. Njut av fiskrätternas Royce Rolls!