Skaldjursbakelse med räkor och pilgrimsmusslor

Skaldjursbakelse med räkor och pilgrimsmusslor
Foto: Tv4

Skaldjursbakelse med räkor och pilgrimsmusslor

Av: Patricia - Laholm

Från: Halv åtta hos mig

27 ingredienser

1 h 30 m

Den här läckra förrätten består av en skaldjursbakelse med räkor och pilgrimsmusslor.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Skaldjurssås

  • skal och rens från skaldjuren
  • 3 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 morot, i slantar
  • 1 lök, hackad
  • 35 cl vitt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 cl tryffelolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Skaldjursbakelse

  • 200 g pilgrimsmussla
  • 400 g räkor med skal, skalade och hackade
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 5 droppar tabasco
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk cognac
  • 4 havskräftstjärtar

Till servering

  • 4 pilgrimsmusslor
  • 8 havskräfta
  • 2 msk smör
  • ca 1 dl nässlor
  • tryffel
  • 8 räkor med skal
  • salt
  • peppar

Gör så här

Skaldjurssås

  1. Skala skaldjuren och fräs upp skalen i 1 msk smör i en stor stekpanna. Tillsätt tomatpuré, morot och lök och låt fräsa 2-3 minuter.
  2. Häll över vinet och låt koka i 20-30 minuter. Sila och häll i grädde, olja och kryddor och låt koka ihop ytterligare 20-30 minuter. Vispa ner 1 msk smör. Vid serveringen, skumma upp med hjälp av en stavmixer.

Skaldjursbakelse

  1. Mixa pilgrimsmusslor med räkor, lök, grädde och kryddor, samt cognacen.
  2. Smöra fyra portionsformar och fördela smeten. Pressa ner en havskräfta i smeten och se till att den täcks helt. Fyll en ugnssäker form till hälften med vatten, placera formarna däri och ställ i ugnen. Baka på 100 grader tills innertemperaturen är 60 grader.

Servering

  1. Salta och peppra lätt och fräs 4 pilgrimsmusslor och 5 havskräftstjärtar hastigt i 1 msk smör.
  2. Förväll nässlorna hastigt i kokande vatten och fräs i 1 msk smör med lite salt. Stjälp upp innehållet i formarna på en tallrik, häll över såsen och placera de stekta skaldjuren samt två oskalade räkor på varje bakelse. Garnera med nässlor vid sidan om.