Skaldjursrisotto med havskräftor och gremolata

koket.se
Skaldjursrisotto med havskräftor med gremolata
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Skaldjursrisotto med havskräftor och gremolata

21 ingredienser

1 h

En klassisk skaldjursrisotto med havskräftor och blåmusslor på hemgjord buljong, toppad med gremolata på persilja, citron och vitlök.

logo
Tom Sjöstedt SMK

Se Tom Sjöstedt laga receptet

Ingredienser

portioner

musslor

  • 1 kg blåmusslor
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl vitt vin

Skaldjursbuljong

  • 1 kg färska havskräftor
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 knippe timjan
  • 2 msk tomatpuré
  • olivolja
  • 1,5 l vatten

gremolata

  • 1 knippe persilja
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 citroner

Risotto

  • 0,5 dl olivolja
  • 400 g avorioris
  • 1 gul lök, finhackad
  • 4 klyftor vitlök, finhackade
  • musselvinet
  • 7-10 dl skaldjursbuljong
  • salt
  • 1 dl parmesanost, nyriven
  • 100 g smör

Gör så här

Musslor

  1. Tvätta och skrubba blåmusslorna. Fräs sedan musslorna i olivolja i ca 15 sekunder, slå på vinet och koka under lock tills dem öppnar sig. Släng de som inte öppnar sig.
  2. Låt musslorna vila och spara blåmusselvinet som samlats i botten, det skall användas till risotton.

Buljong

  1. Skala havskräftorna och spara skalen till buljongen.
  2. Fräs vitlök, timjan och tomatpuré i olivolja. Tillsätt skalen. Rör om ordentligt, krossa skalen ordentligt och slå på vatten. Låt puttra i ca 20 minuter. Håll varmt i kastrull för att sedan kunna späda risotton.

Gremolata

  1. Hacka persilja, riv vitlök och citronskal och blanda allt. Strössla över risotton vid servering.

Risotto

  1. Hetta upp en stor kastrull med olivolja och svetta ris och lök. Slå på blåmusselvinet och låt koka in.
  2. Späd med buljong, som silas, under ständig omrörning.
  3. Salta kräftstjärtarna och låt rimma i ca 20 minuter, sota med en brännare eller halstra snabbt i en stekpanna.
  4. Tillsätt parmesan, smör och blåmusslor innan servering. Smaka av med salt.
  5. Toppa risotton med sotade havskräftor och gremolata.