Tvätta och skrubba blåmusslorna. Fräs sedan musslorna i olivolja i ca 15 sekunder, slå på vinet och koka under lock tills dem öppnar sig. Släng de som inte öppnar sig.
Låt musslorna vila och spara blåmusselvinet som samlats i botten, det skall användas till risotton.
Buljong
Skala havskräftorna och spara skalen till buljongen.
Fräs vitlök, timjan och tomatpuré i olivolja. Tillsätt skalen. Rör om ordentligt, krossa skalen ordentligt och slå på vatten. Låt puttra i ca 20 minuter. Håll varmt i kastrull för att sedan kunna späda risotton.
Gremolata
Hacka persilja, riv vitlök och citronskal och blanda allt. Strössla över risotton vid servering.
Risotto
Hetta upp en stor kastrull med olivolja och svetta ris och lök. Slå på blåmusselvinet och låt koka in.
Späd med buljong, som silas, under ständig omrörning.
Salta kräftstjärtarna och låt rimma i ca 20 minuter, sota med en brännare eller halstra snabbt i en stekpanna.
Tillsätt parmesan, smör och blåmusslor innan servering. Smaka av med salt.
Toppa risotton med sotade havskräftor och gremolata.