Skänsk äppelkaka görs på en syrlig äppelkompott varvad med ett sött och kryddigt brödsmul på kavring. Servera den gärna med hemkokt vaniljsås eller en kula vaniljglass
Skala och tärna äpplena smått. Blanda med socker, pressad citron och vatten i en kastrull och sjud under lock tills äpplena blivit mosiga.
Mixa kavringen till smul i matberedare.
Smält smöret i en stor stekpanna. Tillsätt de 2 dl farinsocker, kryddorna och brödsmulorna. Stek på medelvärme tills blandningen fått degig konsistens.
Varva äpple och bröd i en ugnsfast form, börja och avsluta med bröd.
Grädda kakan 20 minuter i mitten av ugnen. Ta ut, strö över de återstående 2 msk farinsocker, flytta upp till övre delen av ugnen och grädda ytterligare 3 minuter.
Servera ljummen med hemkokt vaniljsås eller vaniljglass.